bahsegel sitesi mar

Sınavsız İkinci Üniversite Okumak İsteyenler Ne Yapmalı

Sınavsız İkinci Üniversite Okumak İsteyenler Ne Yapmalı

Örneğin, İngiltere’de üç yıllık lisans programları, Amerika’da ise geniş kapsamlı genel eğitim dersleri öğrencilere sunulmaktadır. Yurt dışında üniversite okumak, öğrencilere birden fazla dilde yeterlilik kazandırmanın yanı sıra, farklı kültürlerle etkileşimde bulunma ve küresel ağlar kurma fırsatı da sunar. Özellikle iş dünyası, multikültürel yeteneklere ve geniş bir vizyona sahip bireylere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden yurt dışında alınan bir üniversite eğitimi, mezunlar için ciddi bir avantaj oluşturur. Üniversite ve bölüm tercih edilme döneminde, gözlerden hemen kaçan ve üzerinde fazla durulmayan bir puan türü vardır. Sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türü dışında, DİL puan türü de öğrencilerin tercih ettiği ve tercih etmeye devam edeceği bir alandır. Görece daha az sayıda öğrencinin YDT’ye (Yabancı Dil Testi) girmesinden ötürü bu puan türü üzerinde fazla bir münakaşaya girilmez ve öğrencinin kendi tercihine de fazla bir yorum yapılmaz. Ancak, DİL puan türü mesleklerini tercih edecek adaylara yol göstermek ve seçenekleri ortaya koymak, eğitimcilerin ve ilgili insanların görevlerindendir. Bu yazımızda Dil bölümleri mesleklerini tercih edecek veya etmek isteyen adaylara, seçebilecekleri meslek ve bölümleri tanıtacağız. Tabii ki bu seçenekler, kişinin kendi idealine ve kariyer seçimine göre tercih edilebilir. Lise diplomasının yurtdışında üniversite okuma hakkı tanıyıp tanımadığı, başvurulan üniversiteye, programına ve ülkeye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel bir perspektiften bakıldığında lise diplomasıyla yurtdışında üniversite eğitimi almak mümkündür.

  • Başvuru yapmayı düşündüğünüz üniversitenin gereksinimlerini iyi araştırmak ve buna göre hazırlık yapmak esastır.
  • Yurt dışında bir üniversitede eğitim almak için, iyi düzeyde lise not ortalaması ve yeterli seviyede yabancı dil bilgisine sahip olmak gerekir.
  • YDT Sınavında Değerlendirilen Diller ve ÖnemiÜniversite sınavlarında değerlendirilen Yabancı Dil Testi (YDT) sınavında İngilizce dışında Fransızca, Almanca, Arapça ve Rusça dilleri de değerlendirilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Avrupa’da uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden birisidir. Çek Cumhuriyeti’nde üniversite eğitimi ücretleri Avrupa geneline göre daha hesaplıdır ve Çekçe eğitim dilinde tamamen ücretsizdir. Bazı bölümler, üst sıralama değerlerine sahipken diğer yabancı dil bölümleri ise düşük puan ve sıralama ile öğrenci almaktadır. Örneğin, popüler ve kazanç getiren mesleklerden biri olan Turist rehberliği bölümünün 4 yıllık karşılığı da Turizm rehberliği bölümüdür. Bu bölümlere geçiş yapmak için ön lisans bölümü bitirip DGS’den başarılı bir sonuç elde etmelisiniz. Öten yandan Turist rehberliği gibi bölümlerin, 4 yıllık karşılığını okumak da size ciddi bir avantaj ya da dezavantaj kazandırmayacaktır.

Bu bölümler, yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilere geniş bir yelpazede seçenekler sunmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, bölüm seçimi sadece popülerlik üzerinden değil, öğrencinin ilgi, yetenek ve kariyer hedefleri doğrultusunda yapılmalıdır. Özellikle yurtdışı eğitim danışmanları ile yapılan detaylı görüşmeler, öğrencilere en doğru bölüm seçimi konusunda rehberlik edebilir. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Dil bölümlerinde mezun olmak için öncelikle lisans programına kabul edilmek gerekiyor. Derslerin kredi miktarına göre, öğrencinin gözden geçirilmesi ve lisans öğrenimini tamamlaması gerekiyor.

Hiçbir vize başvurusundan önce kesinlikle vize alırsınız veya kesinlikle vize çıkmaz demek kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir. Vize başarı oranınızın artması için bütün vize gereklilikleri yerine getirmek, eksiksiz ve doğru belgelerle başvuru yapmak önemlidir. Yabancı dil bilmeden de başvuru yapılabilir ve şartlı kabulünüz çıkartılabilir. Özetle, iyi bir danışman seçmek, bireylere hem maddi hem de manevi anlamda birçok avantaj sağlar. Yurtdışı eğitim gibi hayatınızı etkileyebilecek önemli kararlar alırken profesyonel bir rehberlikten yararlanmak, süreci çok daha sorunsuz ve verimli hale getirir. Güzel sanatlar, grafik tasarım, moda tasarımı ve iç mimarlık gibi bölümler, özellikle İtalya, Fransa ve İngiltere’de yoğun ilgi görür.

Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yıl ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. Amerika Birleşik Devletleri, MIT, Stanford, Harvard, Caltech gibi dünyanın en iyi üniversitelerine ev sahipliği yapmaktadır. Buradaki üniversitelere başvuru için lise not ortalaması, IELTS/TOEFL sonucu ve SAT/ACT (bazı okullarda) skoru önemlidir. Bilindiği üzere dil puan türünde, sadece İngilizce ile ilgili bölümler yoktur. Fakat, dil bölümlerini tercih eden pek çok öğrenci, İngilizce odaklı bölümlere yönelmektedir. Her ne kadar İngilizce yanında başka bir yabancı dil istendiğine yönelik yorum ve durumlar ortaya konulsa da ülkemizde ve dünyada iş söz konusu olduğunda, İngilizce hâlâ egemen bir dildir. Bu dili her yönüyle kullanabilmek, ülkemizde istenen belli başlı yetkinliklerden biridir. Dil bölümleri içinde, diğer puan türlerinde olduğu gibi daha popüler ve tercih edilen meslek ve bölümler bulunmaktadır. Bu bölümler genellikle; öğretmenlik, edebiyat, çevirmenlik ve tercümanlık ile ilgili bölümlerdir. Hâliyle popüler olan ve tercih edilen bu bölümlerin, sıralama değerleri de yüksektir.

Eğitim tarihi ve üniversiteler söz konusu olduğunda Almanya’ya hepimiz çok şey borçluyuz. Almanya, “araştırma üniversiteleri” olarak adlandırdığımız kurumların doğduğu yerdir. Öğrenim ücretleri ve diğer masraflar yıllık olarak değişiklik gösterebilir, bu nedenle en güncel bilgilere ulaşmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çek Cumhuriyeti’nde üniversitenin ilk yılında alınacak burs imkanları sınırlıdır; ancak üniversite bulunulan ilk yılın ardından gösterilecek başarı ile burs almak mümkündür. Çek Cumhuriyeti’nde eğitim almak için ihtiyaç duyulan Çekya öğrenci vizesi ile ayrıntılı bilgi için Vizem.net’in uzman danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz. Çekya Özel Unicorn Üniversitesi 2007 yılında Prag’da kurulmuştur ve işletme eğitimi ağırlıklı bir üniversitedir. Unicorn Üniversitesi veri analizi, iş geliştirme ve yazılım mühendisliği eğitimine yoğunlaşmaktadır. Çek Cumhuriyeti en iyi üniversiteleri içerisinden bazıları aşağıda listelenmiştir. Üniversite taban puanları için tek yapmanız gereken aşağıdaki listeden istediğiniz bölümün üzerine tıklamak. Bölümünüzü bulmakta zorlanıyorsanız sitenin arama kısmından arama yaparak da gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. IELTS, TOEFL veya Duolingo gibi İngilizce yeterlilik sınavlarının yanında, bazı bölüm/üniversiteler SAT ve ACT gibi sınavlara da girmenizi ister.

Bazı okullarda başvuru sırasında İngilizce yeterlilik belgesi ve son sınıf ortalaması gerekmeden şartlı kabul çıkartılabildiği gibi bunların da son teslim edilmesi gereken tarih danışmanlarımız tarafından öğrencilere aktarılır. Çekya Karlova Üniversitesi, 1348 yılında dönemin Bohemya Kralı ve Kutsal Roma-Cermen İmparatoru olan 4. Karl’ın girişimleriyle kurulmuş olup Avrupa’nın en eski ve prestijli üniversiteleri arasında yer almaktadır. Karlova Üniversitesi; 14’ü Prag’da, 2.s’i Hradec Králové’de ve 1’i Plzeň’de olmak üzere 17 fakülteyi, 4 akademik enstitüyü ve 15 diğer kurumu bünyesinde barındırmaktadır. Çekya devlet üniversitelerinde Çekçe eğitim dilindeki tüm bölümlerde eğitim ücretsizdir. Üniversite vizesi almak, yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler için önemli bir adımdır. Bu süreçte dikkatli ve özenli hareket ederek, hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Özellikle son yıllarda Kanada’da okumak, uluslararası öğrenciler için çok çekici bir seçenek haline geldi. Dünyanın en güvenli şehirlerine (Toronto, Vancouver, Calgary) ve zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olması Kanada’yı fazlasıyla talep gören bir ülke haline getirdi.Ayrıca, Kanada’nın dünyanın en eğitimli ülkesi olduğunu biliyor muydunuz? Yaş arası ülkede yaşayanların %63’ü kolej veya üniversite diplomasına sahiptir.

Başvuru yapmayı düşündüğünüz üniversitenin gereksinimlerini iyi araştırmak ve buna göre hazırlık yapmak esastır. Çek Cumhuriyeti’nde yer alan üniversitelerin büyük çoğunluğu eğitim dili İngilizce olan programlara sahiptir; fakat bu programlar Çekçe olan programların aksine ücretlidir. Çekya Özel Finans ve İşletme Üniversitesi 1999 yılında kurulmuştur ve günümüzde 5.000’den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Finans ve İşletme Üniversitesi’nin İngilizce dilindeki programları finans, pazarlama ve işletmedir. 1952 yılında Çek Teknik Üniversitesi’nden ayrılıp bağımsız bir enstitü olan Çekya Kimyasal Teknoloji Enstitüsü, 850’si doktora öğrencisi olmak üzere 3600 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Kimyasal Teknoloji Enstitüsü, kimya teknolojileri araştırmaları bakımından Avrupa ve dünya genelinde sayılı kurumlar arasındadır.

Çek Cumhuriyeti Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı her yıl gelişmekte olan ülkelere yönelik bir burs programı düzenlemektedir; fakat bu burs Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına her yıl sunulmamaktadır. Çek Cumhuriyeti’nde üniversite okumak için gerekli olan bazı belgeler aşağıda listelenmiştir. Çek Cumhuriyeti’ndeki bazı özel üniversiteler Avrupa Birliği vatandaşlarına %30’a kadar varan indirimler uygulamaktadır. Kamu Hukuku Yüksek Lisans derecesi alan mezunlarımız akademisyen olabileceği gibi, çeşitli kamu kurumları, ulusal ve uluslararası şirketlerde ve kuruluşlarda çalışabilirler. Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi’nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor. Kamu Hukuk Yüksek Lisans Programı’nda temel hukuk kuram ve kavramları pekiştirilerek bir öğrencinin hukuki muhakeme yeteneğinin geliştirilmesi ve uygulamada karşılaşılan problemleri daha kolay çözme becerisinin verilmesi hedeflenmektedir.

Öncelikle seçim yaparken, gideceğiniz ülkenin iklimini, şehirlerini, kültürel yapısını, eğitim kurumlarını detaylıca araştırmanız gerekir. Tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hemşirelik gibi sağlık bilimleri bölümleri, özellikle Kanada ve İngiltere’de popülerdir. Özellikle ABD, Kanada, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde mühendislik eğitimi oldukça prestijlidir. Elektrik-elektronik, bilgisayar, makine ve biyomedikal mühendisliği gibi bölümler öne çıkar. Çek Cumhuriyeti’nde farklı sıralama kıstaslarına göre farklı dünya üniversiteleri sıralamalarında ilk 1000’e girmiş 12 üniversite bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, şart koşulan gereklilikleri sağladıkları ve başvurdukları okullardan kabul aldıkları takdirde Çek Cumhuriyeti üniverbahsegel mobil giriş bünyesinde eğitim alma imkanına sahiptir. Bir yükseköğretim programından mezun olan veya halen bir örgün yükseköğretim programında okuyanlardan açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı. Dil bölümleri, TYT ve AYT’nin dil uyarlaması olan YDT’ye girilmesi ile tercih edilebilmektedir. Önceden LYS-5 adıyla bilenen YDT; İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Rusça dillerinden oluşmaktadır. Yurt dışı eğitim danışmanı, öğrencinin profiline göre kabul alabileceği okulları öğrenciye sunar, bu okulların başvuru ve kabul süreçlerini yürütür. Yurt dışında yalnızca yıllık harç ücreti vererek ücretsiz üniversite okuyabileceğiniz ülkeler kısıtlıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.